Skip to main content

En “genomgripande, omskakande och fullkomnande uppfinning inom demokratin”.

Alva Myrdal, 1902-1986 (bilden) skaffade sig med tiden ett digert CV.

Hon var politiker, FN-chef, ambassadör och diplomat och fick dessutom Nobels fredspris 1982 för sitt arbete för kärnvapennedrustning.

Det finns förstås mycket mer att läsa om henne och hennes gärning på wikipedia exempelvis.

Det vi intresserar oss för i det här blogginlägget är att hon under en resa till USA i början på 1940-talet tillsammans med maken, Gunnar, fick upp ögonen för en ny metod som George Gallup hade kommit på.

Det var förstås det vi nu känner som Gallup-undersökningar (eller opinionsundersökningar). Som du kan läsa i citatet redan i rubriken såg Alva mycket stora möjligheter med den nya metoden.

Här ett längre citat ur boken “Kontakt med Amerika”:

“Det kan mycket väl ifrågasättas om inte detta nya, utomordentligt fininställda instrument att låta den allmänna meningen på ett differentierat och exakt sätt komma till uttryck, i tidens längd kommer att visa sig vara en lika genomgripande, omskakande och fullkomnande uppfinning inom demokratin, som de nya propaganda- och våldsmetoderna inom diktaturen.

Skillnaden betyder allt. I diktaturerna fabricerar man folkmening. I demokratierna är teorin att man avlyssnar den. Men den direkta omröstning, som ensam skulle kunna utröna var majoriteten ligger i varje stund, även mellan valen, och i varje fråga, även utanför parti- och personvalen, har hittills saknats. Referendum har aldrig varit något annat än en politisk otymplighet. Först den moderna tekniken har gjort folkviljan konkret. Endast genom den ”representativa åsiktsmätningen” kan massorna – över representantförsamlingarnas och tidningarnas huvuden – direkt ge uttryck åt vad de egentligen menar om politiken och livet och om ledarna själva.

Hemligheten i denna moderna art av folkomröstning, som i Amerika på de senaste fem åren vunnit en enorm utbredning och en växande metodisk fasthet och därmed tilltro, är mycket enkel. Den vilar helt på det statistiska knepet, att man kan låta få tala för många, om blott dessa få är så utvalda, att de exakt svarar mot hela folkets sammansättning till distrikt, yrke, inkomster, ålder, kön, civilstånd och mycket annat. Man skaffar sig en väljarmassa i miniatyr.”

(Myrdal, Kontakt med Amerika, sidan 78, utgiven 1941)

Om Alva Myrdals vision om denna “genomgripande, omskakande och fullkomnande uppfinning inom demokratin” ska få det genomslag som hon föreställde sig är helt upp till oss.

I vår vision är det Alva kallar “väljarmassan i miniatyr” helt enkelt en riksdag som alltså består av representanter för medborgarna – ett Folkstyre.

En demokrati helt utan mellanhänder. Modernare, smartare och helt jämställd.

Läs mer om hur vi kan göra visionen till verklighet och hur det fungerar på vår snabbfaktasida om Direkt Representativ Demokrati.

Micke Ströberg

Bloggar här på Folkstyret om hur och varför vi ska demokratisera det svenska samhället. Vill du läsa mer om mig och vem jag är kan du göra det på sidan om källkritik. Vill du skicka mig ett mail för att fråga något kan du göra det på micke.stroberg@folkstyret.se