Skip to main content

Hej!

Det är viktigt med källkritik. När du läser något på internet finns det nästan alltid en agenda bakom det som står skrivet. Den som skriver är partisk. När du ska bedöma källans och budskapets tillförlitlighet, och kompensera för partiskheten, finns därför några faktorer du behöver ha koll på.

För att underlätta för dig att bedöma trovärdigheten i det som står här på www.folkstyret.se finns på den här sidan en del svar. Vissa uppgifter går att att verifiera direkt med din dator eller mobil och en del får du avgöra själv med ditt eget goda omdöme.
Ädel-OST är en minnesregel som många använder för att komma ihåg fyra viktiga kriterier när det kommer till att uppskatta en källas tillförlitlighet. ÄOST står för: Äkta, Oberoende, Samtida och Tendens. Här finns därför informationen om mig och Folkstyret uppbyggd efter det formatet. Om du har frågor svarar jag förstås gärna. Skicka då ett e-post till mig. Adressen är längst ner på sidan.

  • Äkta.

    Jag som skriver den här texten heter Micke Ströberg. Jag är ägare av domänen www.folkstyret.se och det är jag som anmält det demokratiska partiet Folkstyret som deltagande i kommun-, landstings- riksdags- och EU-parlamentsval. Det kan hända att texter på sidan är skrivna av andra och i dessa fall är det tydligt angivet i samband med den texten. Ett exempel på det är Tecknen på demokratisk dekonsolidering som är skrivet av av Roberto Stefan Foa och Yascha Mounk för Journal of Democracy och som jag fått deras förtroende att översätta och publicera.
    Folkstyret är dels en plattform för opinionsbildning för demokratisering och dels ett demokratiskt parti. För att åstadkomma demokratisering behöver man nämligen politisk kraft och denna värderas i politiska system som vårt i partisympatier och röster. Hur det demokratiska partiet Folkstyret gör vårt styrelseskick mer demokratiskt kan du läsa här på snabbfaktasidan eller se här på Folkstyret Play.

  • Oberoende.

    Jag har inga partisympatier eller bindningar till några andra politiska organisationer. Det här märker du ganska fort när du läser igenom texterna här på webbplatsen. Jag har kommit till slutsatsen att de politiska partierna inte representerar oss medborgare och knappt heller de ideologier de en gång grundades på. I nutid är partierna mest en rest från gamla tider och en demokratisk riskfaktor eftersom deras strävan efter makt är en väg in i det demokratiska systemet för ytterkantspartier som sin tur riskerar demokratiska värden. Den partipolitiska debatten idag handlar i huvudsak om vem som ska regera med vem och inte så mycket vad man vill göra med sitt politiska inflytande. De politiska partierna fokuserar på hur de ska nå makten när de istället borde fokusera på hur de ska representera oss. För att de ska bli bättre på att representera oss medborgare behöver de utsättas för stenhård konkurrens på just den punkten. Just det gör Folkstyret.

    Själv är jag inte formellt bildad i samhällsvetenskap eller liknande utan mer en intresserad samhällsmedborgare. Jag har tidigare aldrig varit intresserad av politik. Snarare har jag undvikit ämnet eftersom jag har tyckt att det har varit tjafsigt och att politiken befolkats av människor som inte lyssnar på, eller resonerar med, varandra och annars mest försöker undfly sitt ansvar. Först på senare tid har jag förstått att det är den representativa partidemokratin som är konstruerad på så vis att det premierar ett sådant agerande.
    Ett större inslag av medborgardemokrati löser mycket av detta. Eftersom vi medborgare också är mer än hundra gånger fler än de partiaktiva kan vi på demokratisk väg göra något åt den här situationen via de allmänna val som en söndag vart fjärde år är vår enda väg in i systemet. Det enda som behövs för att vi ska lyckas med det är upplysning om att möjligheten finns. Jag hoppas du ska finna det här.
    Finansieringen av Folkstyret tar jag från mina privata pengar som jag tjänar som anställd.

  • Samtida.

    Alla inlägg är daterade så att de går att härleda i tid. En del källor av historisk karaktär används men då med hänvisningar och årtal. Det kan gälla gamla kungar eller sociologer från förra seklets början etc.
    (Ett av de första inläggen som handlade om Donald Trump illustrerades av en bild som av någon konstig anledning försvann från servern så den har ersatt med en nyare bild som förmodligen tagits efter inlägget publicerades. Inte för att förvränga budskapet men för att originalbilden inte gick att hitta.)

  • Tendens.

    Jag är helt öppen med att Folkstyret och www.folkstyret.se är en plattform avsedd att skapa opinion för demokratisering och utökat medborgarstyre inom ramarna för en liberal demokrati med rättssäkerhet, handlingskraft, solidaritet och öppenhet. Jag söker aktivt efter källor som styrker min uppfattning att vårt styrelseskick behöver demokratiseras. Det är lätt att hitta sådant i den litteratur som samhällsforskningen lämnat efter sig.
    Vi medborgare behöver ägna oss aktivt åt demokratisering. De krafter som påverkar demokratin i dag är de som vill begränsa den och de som försöker upprätthålla status quo. Problemet med maktelitens nuvarande taktik, att försöka upprätthålla status quo, är förstås att den inte fungerar. Demokratin kan röra sig fram eller tillbaka, men den kan inte stå stilla.

    Det är viktigt att vi förstår att om inte vi medborgare aktivt strävar efter demokratisering så kommer vi få mindre demokrati.

Micke Ströberg
2019-05-16