Skip to main content

Om man backar en liten bit för att få ett större perspektiv framstår snart själva samhället som mänsklighetens allra främsta konstruktion. Ingen enskild kan pekas ut som dess skapare. Istället är det massor av människor, som du och jag, i generationer före oss som har varit med och skapat sin lilla bit.
Samhället som nu har fått den form som det har idag med en väl spridd välfärd. Samhället som finns där och backar upp oss som individer och kan låta många av oss leva fria att forma våra liv inom ramar som många av oss kan vara med och forma tillsammans.
Ett samhälle som vi i stora delar alltså ärvt och som vi har ett ansvar att lämna efter oss i ett bättre skick till kommande generationer.

Med den vetskap vi har idag förstår vi att för att ett samhälle ska ha de här goda egenskaperna så behöver vi använda just demokrati som procedur för att fatta våra gemensamma beslut. Den inkluderande demokratin som gör att alla kan bidra och som gör att alla tänkande, generösa, normala och hyggliga människor styr utvecklingen och samhällslivet istället för att den störtas i fördärvet av den galenskap som makten har en tendens att förvandlas till i händerna på den, eller de få, som fått för mycket.

Det här gör demokratin till ett av vår moderna samhällsmaskins mest fantastiska och värdefulla kugghjul. Det är också det som installerats senast i maskineriet, för bara hundra år sedan, och är lite av den humanistiska kronan på verket. Det ligger i de mångas intresse att den här demokratin fungerar. Det är därför vi sitter på vakt och lyssnar efter minsta gnissel i just det här maskineriet. För med ökande förväntningar på våra liv förväntar vi oss också mer av samhällsmaskineriet.

Vi vet också med oss att de moderna och bekväma liv många av oss lever idag skulle te sig som naiva fantasier för bara några decennier sedan. Många av oss kan känna glädje, men också en liten skuld, över att råka leva just här – i just den här tiden. För allt sammantaget vet vi innerst inne med oss att det inte funnits någon mer gynnsam plats eller tid för en människa än just här – och just nu.

Demokratin är alltså inte bara viktig för oss. Den är i själva verket fullständigt och totalt avgörande. På sätt och vis är insikten om det en direkt uppmaning till oss att själva engagera oss i dess välmåga och stabilitet. Demokratin som sådan är nämligen ett system som bjuder in oss. Demokratin vill att du ska vara med. Demokratin vill att just du ska bilda dig en egen uppfattning och säga helt fritt vad du tycker.

Demokratin vill ta inflytande och makt från de som har mer inflytande och makt och rättvist fördela det till, bland andra, just dig. Jo, till just dig. För ju större och djupare demokratin är och ju fler den inkluderar desto bättre fungerar den och du kan bara ta ansvar för din lilla bit. Eftersom vi vill att våra, och andras, barn och barnbarn ska leva i fred och trygghet behöver också vår generation, på djupet, anamma demokratin som idé.

Nu har vi råkat hamna i ett läge där vi inte riktigt har ett styre av de många. Vi har kommit att få ett styre av de få. Mindre än en halv procent av oss är mellan valen direkt inblandade i det politiska styret av riket, regioner, landsting och kommuner. Att vi andra går och röstar på något parti vart fjärde år är inte att vara tillräckligt delaktiga för att det här ska hålla i längden. Demokratin kan inte fortsätta vara så här liten och den kan absolut inte fortsätta att krympa. Då går den oss hur händerna.

Du har ett ansvar att bry dig lite mer.

Demokratin behöver vinnas av varje generation för att bestå. Bara det kan garantera ett starkt och väl fungerande samhälle, och en trygg välfärd, som vi kan lämna efter oss.

Folkstyre betyder inte bara att ett folk ska styras. Det betyder också att folket ska styra.
Det är ett bra och förklarande ord, Folkstyre. Det leder åt bägge håll.
Det ställer också krav på dig som invånare i det här landet, i din kommun eller stadsdel. Inte bara att exempelvis följa de lagar, och betala de skatter som vi gemensamt beslutar om. Utan även att från gång till annan stiga fram och säga din mening så att alla vi vet och kan känna styrka och trygghet i att den offentliga makten är legitim och utgår från folket.

Det är därför Folkstyret finns som ett demokratiskt alternativ i nästa val i september 2018. Folkstyret som inte bygger på det lilla som skiljer oss åt och försöker förstärka motsättningar, konstlade eller verkliga, utan istället bygger på allt det vi människor faktiskt har gemensamt.

Folkstyret som tar inflytande och makt från de som har mer inflytande och makt och rättvist fördelar det till, bland andra, just dig.

Se även nyårstalet som film här på Folkstyret Play…

Micke Ströberg

Bloggar här på Folkstyret om hur och varför vi ska demokratisera det svenska samhället. Vill du läsa mer om mig och vem jag är kan du göra det på sidan om källkritik. Vill du skicka mig ett mail för att fråga något kan du göra det på micke.stroberg@folkstyret.se