Skip to main content

Två stycken officiella valaffischer för Folkstyret finns till valet 2018! En “ljusare” som ska fånga upp de som mest ser till de positiva möjligheterna med mer inflytande och demokratisering och en “mörkare” för de som mest ser till det nuvarande systemets brister och av den anledningen gärna ser mer av transparens och inflytande.

Den ljusa

Sverige består inte av bara av de träd, berg, sjöar, öar, vägar, åkrar och städer som råkar befinna sig inom landets gränser.
Affischen är en illustration av att Sverige också består av människor. Sverige är ett territorium och en befolkning. Den visar också hur några av oss i representativa urval kan svara på vad vi alla tycker i olika politiska frågor. Det innebär ökad politisk jämlikhet, inkludering och åsiktsrepresentativitet vilket vår västerländska representativa demokrati presterar så dåligt i om man jämför med den ideala demokratin. Denna demokratiska brist är grogrunden för populism och auktoritärianism vilket i sin tur resulterar i mindre demokrati och mindre individuella fri- och rättigheter, mindre av det vi kallar liberal demokrati.

Men med mer demokrati och försvarande av våra fri- och rättigheter kan vårt samhälle utvecklas till att istället bli mer mänskligt. Genom att vi alla, med Folkstyrets hjälp, med tiden kommer att ha varit direkt delaktiga i att fatta beslut i minst en fråga som rör oss har vi alla fått vara med att ta ansvar för vårt land. Vi blir folkets ambassadörer för de frågor vi varit med att besluta i.

Att fortsätta exkludera människor, bestämma över deras huvuden och ta i med hårdhandskarna mot dem när de protesterar kommer bara göra samhällsproblemen värre. Att inkludera oss alla och låta oss vara med i besluten kommer istället göra att vi känner en moralisk förpliktelse att vara med och förbättra vårt gemensamma i stort som i smått. Det är sant att vi kommit till en punkt då vi måste förändra demokratins funktionssätt, men vi ska naturligtvis göra den förändringen till det bättre. Inte till det sämre. Vi ska inte försvaga och tunna ut demokratin, vi ska förstärka och fördjupa demokratin.

Den mörka

Gustav Möller var socialdemokratisk socialminister i början på 1900-talet. Ett av hans mer berömda citat lär ska ha varit ungefär: “Varje ineffektivt spenderad skattekrona är en stöld från de fattiga”. Det här skvallrar om att det var andra tider då. Dels var det i en tid då man precis var på väg in i stora sociala reformer som med tiden skulle resultera i ett mycket mer jämlikt samhälle. Synen på skattefinansierad social omfördelningspolitik var mer som den syn vi har idag på organisationer som Röda Korset. Människor skänker pengar till fattiga via Röda Korset och den delen av pengarna som fastnar på olika ställen i Röda Korsets organisation och därför inte kommer fram till de fattiga uppfattar vi som försnillade från de fattiga.

På valaffischen är budskapet uppdaterat för att passa bättre i vår tid. “Varje slösad skattekrona är en stöld från dig” ska påminna dig om att myndigheter och kommuner och andra verksamheter som är skattefinansierade ska känna en förpliktelse mot dig att hantera dina skattepengar varsamt istället för att få pengar i anslag som man ser till att spendera.

Med Folkstyret kommer vi ifrån att valda politiker spenderar andras pengar till att vi medborgare själva får vara med och bestämma hur våra egna pengar spenderas. En vacker dag kan vi kanske ha kommit så långt att de pengar som inte spenderats offentligt för vår räkning kan betalas tillbaka igen till våra skattekonton. Det är ju nämligen våra pengar.

Folkstyret har demokrati som ideologi. Läs om hur det fungerar på www.folkstyret.se eller i Fscebookgruppen: https://www.facebook.com/groups/folkstyret/

Micke Ströberg

Bloggar här på Folkstyret om hur och varför vi ska demokratisera det svenska samhället. Vill du läsa mer om mig och vem jag är kan du göra det på sidan om källkritik. Vill du skicka mig ett mail för att fråga något kan du göra det på micke.stroberg@folkstyret.se