Skip to main content

Just nu är det enligt opinionsinstituten i princip ingen skillnad mellan de två stora politiska blocken.

Det här betyder att om Folkstyret röstas in så kommer vi medborgare vara vågmästare i varje politisk fråga fram till nästa val.

I den interaktiva grafiken ovan kan du se skillnaden mellan blocken de senaste 18 åren. De senaste fyra åren har skillnaderna varit väldigt små.

Medborgarna som vågmästare

Om Folkstyret blir vågmästare kommer folkets statistiskt normala inställning till det som det ska beslutas om i riksdagen (varje lagförslag, skatt, budget, regeringsbildare och så vidare) kunna avgöra varje viktigt beslut.
Vi medborgare kommer både kunna förhindra slöseri med skattepengar och kunna plocka det bästa av förslag och reformer från både vänster och höger.
Det enda som då kan stoppa oss medborgare i riksdagen från att få vår vilja igenom är att SD röstar emot oss eller att något annat parti bryter blockpolitiken för att gå emot oss.
Rösta emot folket i riksdagen kan de ju få göra om de vill. Men det kanske innebär att de får svårare att få röster i framtiden.

Ett guldläge

Det svåra parlamentariska läget är i själva verket det stora demokratiska guldläget.
Och skulle vi medborgare missa chansen just nu finns det en stor möjlighet att vi får en ny chans i ett extraval. Om det inte blir något extraval har vi medborgare fyra år på oss att bygga en stabilare organisation som bättre kan stå emot trycket från de etablerade partierna. Konkurrensdemokratin gör att partierna hela tiden gör positionsförflyttningar så det kommer förmodligen vara precis lika jämnt mellan blocken 2022.

Det här är med andra ord bara början.

Om Folkstyret:

Det demokratiska partiet Folkstyret tar vara på det vi människor har gemensamt istället för att haka upp sig på det lilla som skiljer oss åt. Så här funkar det: Folkstyret blir invalt av oss väljare i riksdagen. Varje fråga som riksdagen ska ta ställning till under hela den kommande mandatperioden skickar Folkstyret vidare till slumpvis dragna representativa urval av oss medborgare. Vi tänker efter, läser på och svarar vad vi tycker om förslaget på en femgradig skala. Folkstyret tar reda på den statiskt normala åsikten till förslaget.

Alla som är invalda på Folkstyrets mandat voterar enligt utfallet. Folkstyret representerar alltså folket, och bara folket, under hela mandatperioden i alla frågor som det ska beslutas om. (“Folket” inkluderar i det här sammanhanget alla som är underställda de politiska besluten.) Om ett förslag strider mot, eller inskränker, grundläggande fri- och rättigheter blir det automatiskt nej.

När Folkstyret ställer dessa frågor till medborgarna ställs också frågan om man har något eget förslag man vill lyfta till dagordningen eller om man vill ställa sig bakom ett redan lagt förslag. Dessa förslag omvandlas till folkmotioner till riksdagen.

Den här proceduren förankrar effektivt de politiska besluten hos folket och drar nytta av att vi är många som kan dela på jobbet.

Betyder det att Folkstyret inte tar ställning i någon enda politisk fråga?
– Nej! Det betyder att Folkstyret tar ställning i den kanske allra viktigaste politiska frågan som finns just nu. Den om den liberala demokratin.

För om du ska kunna vara med och lösa klimatkriser, sociala orättvisor eller vad det än är du vill så måste du ha en fungerande demokrati. En fungerande demokrati handlar om allas fri- och rättigheter och möjligheter att vara med och bestämma.

Efter hundra år är det dags för en pånyttfödelse. Det nuvarande fåtalsväldets kris är inte slutet för demokratin, det är en ny början för en större, bredare och djupare demokrati!

 Du röstar på Folkstyret genom att skriva Folkstyret på en blank, gul, valsedel till riksdagen.

 

Micke Ströberg

Bloggar här på Folkstyret om hur och varför vi ska demokratisera det svenska samhället. Vill du läsa mer om mig och vem jag är kan du göra det på sidan om källkritik. Vill du skicka mig ett mail för att fråga något kan du göra det på micke.stroberg@folkstyret.se