Skip to main content

Medborgarna är inte nöjda med sitt inflytande mellan valen

62 954 svenskar har under två månader under hösten svarat på SCB:s undersökning om hur nöjda de är med demokratin i sina kommuner.
Undersökningen vill bland annat ta reda på vilken möjlighet medborgarna upplever sig ha att påverka den lokala demokratin mellan valen.
Resultaten publicerades igår och visar att det enda undersökta området där rikssnittet av kommunerna är nära “nöjdhetsgränsen”, som SCB satt till 55 poäng, är informationen som kommunen riktar ut till invånarna via sina webbplatser etc.

Om din kommun är en av de 136 som är med i undersökningen kan du se resultatet på SCB’s särskilda sida genom att klicka här.
Vill du titta på detaljerade resultat finns det en excelfil här i vilken du kan hitta kommuner som presterar förhållandevis bra som exempelvis förebilderna Salem och Markaryd.
Det finns även en PowerPoint-presentation (från 2011) där SCB presenterar sin medborgarundersökning och frågar sig om den är ett alternativ för kommuninnevånare att påverka den förda politiken mellan valen? Du hittar den genom denna google-sökning.

Som förslag till de svenska kommunerna som vill förbättra sin kommunikation utåt finns motsvarande i exempelvis Londons Boroughs’. På Lewisham’s webbsida “open data and transparancy” kan man exempelvis direkt se alla utgifter kommunen/stadsdelen gjort som överstiger 250 pund.
SCB Inflytande Kommuner Hösten 2016

Läs mer på: http://www.scb.se/me0002

 

Micke Ströberg

Bloggar här på Folkstyret om hur och varför vi ska demokratisera det svenska samhället. Vill du läsa mer om mig och vem jag är kan du göra det på sidan om källkritik. Vill du skicka mig ett mail för att fråga något kan du göra det på micke.stroberg@folkstyret.se